Kwaliteit

Mask One is een KN95 masker dat is gekeurd en voldoet aan de Chinese GB/T 32610-2016 norm. Het masker is getest op filtercapaciteit door GreenCycl in Utrecht. De resultaten van deze test zijn hier te downloaden. Het Chinese kwaliteitscertificaat inclusief specificaties en testresultaten is hier te downloaden.

De belangrijkste eigenschap van mondkapjes is de filtercapaciteit van deeltjes, zoals stof en druppelsHet coronavirus lift mee op druppels die worden verspreid wanneer je hoest of niest, maar ook praat of ademt. Deze druppels worden grofweg in 2 categorieën ingedeeld: groter dan 10 micrometer (μm) en kleiner dan 10 μm.  Laatstgenoemde worden ook wel aerosols genoemd. Ter illustratie, een haar is minimaal 17 μm dik.

 

 

Deze tweedeling heeft te maken met de verspreiding en het doordringende vermogen van druppels.

Grote druppels vallen relatief snel naar de grond en de anderhalf meter afstand is erg nuttig om te voorkomen dat deze druppels worden opgevangen. Maar, als iemand hoest of niest kunnen ook grote druppels tot wel 5 meter de lucht in worden gelanceerd.

Kleinere druppels blijven langer door de lucht zweven en kunnen ook over grotere afstanden reizen. Deze afstanden gelden voor stilstaande personen; als iemand hardloopt of fietst blijven deze druppels over nog grotere afstand door de lucht zweven.

Als we ademen, praten, hoesten of niezen verspreiden we deeltjes met groottes van 0,01 tot 1000 μm in de lucht. Hierbij is de meerderheid tussen de 0,7-1,0 μm. Aangezien het coronavirus meelift op deze deeltjes, is het belangrijk dat een mondkapje deeltjes van 0,7 μm of groter goed filtert.

Om zeker te zijn dat onze mondkapjes deeltjes van 0,7 μm en groter goed filteren hebben we dit laten testen door GreenCycl in Utrecht. Mask One filtert 84,5% deeltjes van 0,5 μm en 93,3% van 1,0 μm. Een FFP2 masker met een EN 149-2001 norm filtert volgens het onderzoek gemiddeld 94% deeltjes van 0,5 μm. De resultaten van de test zijn hier te downloaden.

We krijgen vaak de vraag waarom een chirurgisch masker niet voldoende bescherming zou bieden. Een chirurgisch masker is niet bedoeld om kleine deeltjes uit de lucht te filteren. Verder sluiten chirurgische maskers niet goed aan op het gezicht van de drager en stroomt er alsnog lucht, met potentieel besmette deeltjes, langs het masker. Een KN95 of vergelijkbaar mondkapje, gemaakt om kleine deeltjes te filteren, filtert zo’n 25x meer binnenkomende deeltjes dan een chirurgisch masker en 1,8x zoveel uitgaande deeltjes.

Mask One heeft een pasvorm die optimaal aansluit aan het gezicht. Daarnaast is het masker door middel van een metalen strip extra stevig te fixeren op de neus.

Er is geen enkel mondkapje dat 100% beschermt tegen het coronavirus. Wat wij wel kunnen garanderen is dat onze maskers vele malen betere bescherming bieden dan een chirurgisch masker of zelfgemaakte bescherming.

Herkomst

Maskerminds werkt samen met een fabriek in Dongguan, China die sinds het begin van de corona crisis mondkapjes produceert. In eerste instantie was deze productie voor de Chinese markt, maar inmiddels heeft het aanbod de vraag in China overschreden en mag er ook voor klanten buiten China worden geproduceerd.

In onderstaande video is te zien hoe de Mask One wordt geproduceerd:


Het is en
blijft ontzettend lastig om kwalitatief goede mondkapjes te produceren. Maskerminds heeft eigen mensen in China die onze fabrikant constant monitoren. Zo voorkomen we dat er wordt gesjoemeld met de kwaliteit en worden kapers buiten de deur gehouden. En ja, dit betekent soms ook dat er iets extra betaald moet worden om de mondkapjes uiteindelijk China uit te krijgen. 

Wij moeten er bovenop zitten om orders in Nederland te krijgen, net zoals vele andere ondernemers die zich inzetten om beschermende middelen voor onze zorghelden in Nederland te krijgen.