Waarom

Steeds meer Nederlanders realiseren zich dat het dragen van een mondkapje een krachtig wapen is tegen de verspreiding van het coronavirus, naast handen wassen, thuis blijven en de 1,5 meter afstand. 

Inmiddels heeft het kabinet een omslag gemaakt, vanaf 1 juni a.s. is het dragen van een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer. Helaas promoten zij schijnveiligheid door het adviseren van zelfgemaakte of nauwelijks filterende maskers.

Maskerminds levert de hoogst mogelijke kwaliteit voor particulieren zonder de zorg in de weg te zitten. Waarom zouden er wèl kwaliteitseisen voor de zorg gelden, maar nìet voor particulieren?

Het RIVM blijft erbij dat het dragen van mondkapjes gering effect heeft. Van Dissel geeft aan dat de keuze om mondkapjes verplicht te stellen, een politieke keuze is en geen wetenschappelijke. "Niet-medische mondkapjes laten 40 tot 80 procent van de druppels met virus door, afhankelijk van de soort stof", zegt Van Dissel. Logisch dat het RIVM zelfgemaakte of andere niet-medische mondkapjes dan ook blijft bestempelen als schijnveiligheid.

Het mondkapje van Maskerminds, de Mask One, daarentegen filtert volgens onderzoek 84,5% deeltjes ter grootte van 0,5 μm. Een FFP2 masker wat gebruikt wordt in de gezondheidszorg moet volgens de richtlijnen gemiddeld 94% filteren. Daarmee levert Maskerminds de hoogst mogelijke kwaliteit voor particulieren zonder de zorg in de weg te zitten.

In eerste instantie bestempelde de overheid mondkapjes als schijnveiligheid. Nu promoot de overheid schijnveiligheid door mensen aan te moedigen zelf mondkapjes te makenDe branchevereniging voor alle openbaarvervoerbedrijven geeft op zijn website aan dat "shawls en andere mondbedekkingen niet afdoende zijn". Door een mondkapje van Maskerminds te dragen, weet u zeker dat u zich vele malen beter beschermt dan wanneer u zelf aan het knutselen slaat of een chirurgisch mondmasker gebruikt. 

Maskerminds vindt dat het dragen van mondkapjes breed moet worden ingevoerd. Afstand houden is nou eenmaal lang niet altijd mogelijk. Door het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer verplicht te stellen, heeft het kabinet een eerste stap gezet. Het zou raadzaam zijn om deze verplichting breder in te voeren, bijvoorbeeld ook in supermarkten en in geval van contactberoepen. De publieke opinieexperts en steeds meer landen om ons heen omarmen het dragen van mondkapjes.

Land Mondkapjes
Italië
Verplicht
Oostenrijk
Verplicht
Duitsland
Verplicht
Polen
Verplicht
Slovenië
Verplicht
Tsjechië
Verplicht
België
Verplicht
Luxemburg Verplicht
Frankrijk Verplicht
Hongarije
Geadviseerd
Ierland
Geadviseerd
Portugal
Geadviseerd
Spanje
Geadviseerd
Schotland Geadviseerd

 

Eind maart gaven we gehoor aan de oproep van het Ministerie van VWS en zijn we begonnen met het leveren van kwaliteits-mondkapjes aan zorgverleners in Nederland.

Nu zetten we onze expertise ook in, met Mask One, om iedereen in Nederland en België te voorzien van een kwalitatief en betaalbaar mondkapje. 

Tegelijkertijd brengen we transparantie in zowel prijs als kwaliteit in deze markt.